• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://www.facebook.com/matbazmaster
  • https://twitter.com/matbazmaster
Hava Durumu

Mathema

Matematik Yunanca mathema (knowledge ,that which is learned ing.) bilgi, öğrenilen şey anlamındaki kelimeden gelmektedir.
Bu sayfada matematik kültürünüzü geliştirmek için genel bilgiler ve dış
bağlantılar verilmektedir. Sayfalar ilgili link sayfasının sahiplerine aittir.

25.09.2016
25.9.1654 Fermat Pascal'a, Pascal'ın önceden yanlış olduğunu düşündüğü kombinatoryal bir yöntemin doğru olduğunu savunmak için mektup yazdı

25.9.1644 Işık hızını ilk ölçen Danimarkalı bilimadamı Ole Romer doğdu


23.09.2016

23.09.1647 de, Decartes Pascal ile buluştu.Descartes'in Pascal a yükseklik ve barometredeki değişim ilişkisine dikkatini çekmiş olması olası muhtemelen bu görüşmede gündeme gelmiş.

23.09.1846 da ,Urbain Le Verrier in önceden matematiksel hesaplarla bulduğu Neptün gezegeni, Galle ve d'Arrest tarafından 1846da keşfedildi.Yani matematik gezegen gözlemlenmeden varlığının muhtemel olduğunu haber verdi.

 

10/09/2016
* Efsaneye göre, tüm zamanların en büyük matematikçisi kabul edilen ve matematik bilimlerin kraliçesi dediği için adı matematiğin prensine çıkan Gauss henüz üç yaşındayken, babasının kâğıt üzerinde yaptığı hesapları kafasından kontrol edip düzelterek dehasını belli etti. dış bağlantı

* LeonardoFibonacci  Hint-Arap Sayılarını Avrupa'ya getirmesiyle ve 13. yüzyıl başlarında yayınlanan Liber Abaci isimli hesaplama yöntemleri kitabıyla tanınır. Ayrıca Fibonacci dizisi de ilgi çekici özelliklere sahiptir.


Ünlü Fransız matematikçi Pierre-Simon Laplace askeri okula giriş sınavında Napolyon Bonapart'ı (1768 -1821) imtihan etmişti. Laplace,ayrıca Gauss'un aksine (Gauss - Riemann ilişkisini dışarda bırakırsak Gauss un genç matematikçilere pek de sıcak davranmadığı söylenegelinir), matematik araştırmaları yapan gençleri manevi evladı gibi görür ve onlara kendi öz çocukları gibi yakınlık gösterirdi. Laplace şeytanı ilginizi çekebilir

Yaşgünü Paradoksu : Aslında ortada paradoks yok sadece şaşırtıcı bir durum var. Şöyleki bir odada bulunan iki kişşinin yılın aynı günü doğmuş olma olasılığı için öyle büyük sayılara gerek yok. odada 23 kişi varsa olasık yüzde 50, odada 57 ise sıkı durun yüzde 99. Detay isteyenler

Kitaplar, resimler ve yazılar  tarafından yanlışlıkla ,Fransız politikacı Louis Legendrenin(1752–1797) yan görünüş portresi ,matematiğin pek çok alanına katkı yapan ünlü
 Fransız matematikçi Adrien-Marie Legendre' ın yerine ,2005 yılında hatanın bulunmasına kadar,  iki yüzyıl boyunca gösterildi.

 



09/ 09/ 2016

* Eski Mısır'da yapılmış ilk sayım işlemlerinin tarihi milattan önce 60. yüzyıla kadar uzanır. (Einstein'ın “sayının evrimi üzerine okuduğum en ilginç kitap"dediği kitap Tobias Dantzig-Sayı:bilimin dili , konu hakkında bilgisini arttırmak isteyeler için )

* 7.9.1930 tarihinde Kurt Gödel matematik ve evren hakkındaki bildiklerimizi sonsuza dek etkileyecek ünlü " Gödel'in eksiklik teoremini " duyurdu. "aritmetik doğru ama ispatlanamaz ifadeler içerir" Detay için dışbağlantılar 1  2

02/ 09/ 2016
* Doğru grafiğinden Arşimet Spiraline kadar ünlü eğriler ve denklemleri burada 

* Ünlü eserleri,  teorileri olan kurgusal bir karakter olan Nicolas Bourbaki ile ilgili detay burada

* Hala tanışmamış olanlar için Matematik dünyası dergisi arşiv sayfası burada

* Tarihte  matematikte bugün ne oldu? Burada

* Hangi matematikçi ne demiş ? Burada

* = sembolü 1557 yılında Galli doktor ve matematikçi Robert Recorde tarafından icat edildi

* Bugün kullandığımız Hint-Arap rakam sisteminin sembolleri olan 0,1,2,...,9 rakamları 9. yüzyıl civarında tam olarak kullanılmaya başlanmıştır.

* abc sanısı 1980 yılında Joseph Oesterle ve David Masser tarafından ileri sürülmüş  sayılar teorisindeki en önemli çözülmemiş problemlerden biridir. İspatlandığı taktirde pek çok varsayım ve teoremin ispatlarını da bir kaç satıra indireceği düşünülüyor.

Georg Cantor gerçel sayıların sonsuzluğunun doğal sayıların sonsuzluğundan "daha büyük" olduğunu ispatlamıştır

* 1=2 nasıl ?

*  Bir problemi çözmek için takip edilen sistematik metoda algoritma denir. Terim Farslı ünlü matematikçi Hârizmî nin isminden gelmekte ve ilk defa Leibniz tarafından 1600 sonları civarında kullanılmış olabileceği varsayılıyor. Rus matematikçi Andrei Markov tarafından kullanılmıştır.

Bletchley Park  Enigma ve Lorenz şifrelerinin çözülmesi amacıyla üs olarak kullanılmış veaynı zamanda erken dönem bilgisayarlar için de bir doğum yeri olmuştur. AlanTuring ve pek çok ünlü matematikçi burada çalışmalara katılmıştır.

 

Claude Shannon tüm zamanların en iyi tezi olarak da anılan  "Röle ve Anahtarlama Devrelerinin Sembolik Analizleri" adlı çalışmasında günümüzde kullanılan dijital bilgisayarların yapı taşı olan elektrik anahtarlarının kullanılmasının temelini attı

* Gelmiş geçmiş en üretken matematikçilerden biri olan Euler kullandığımız pek çok sembol ve kısaltmanın da mucididir.

*Bir sayma sayısının karesine kendisini ve kırkbir eklersek daima asal bir sayı elde edebilir miyiz? Yani tanım kümesi sayma sayıları olan f(x)=x2+x+41 fonksiyonu daima asal sayılar üretir mi?

"+" ve "-" sembolleri toplama ve çıkarma anlamıyla ilk defa 1456 yılında Johann Regiomontanus (Johann Müller) e ait yayınlanmamış bir el yazmasında görülmüştür.

06/12/2017
6.12.1592 tarihinde Galieo Galilei, Padua üniversitesinde  18 yıl sürecek astronomi ve geometri derslerinin ilkini vermiştir.

7/12/1853 (Tarihte bügün)
Sonsuzun efendisi ünlü Alman matematikçi Georg Ferdinand Ludwig Philipp CantorJulius Wilhelm Richard Dedekind'e gerçek (reel ) sayılar kümesinin sayılamaz (sayılamaz çoklukta eleman içerdiği ) olduğunu yazmıştır.







Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam52
Toplam Ziyaret1250894